Marc Hebrart je malý, ale velmi zajímavý producent ve Vallée de la Marne. Vyrábí šampaňské s převahou odrůdy Pinot noir z vlastních vysoce kvalitních vinic v Mareuil, sousedící vesnici Aÿ. Chardonnay tvoří menší část jejich produkce a nepoužívají žádný Pinot meunier.
Jean-Paul Hebrart, současný majitel a vinař, zdědil nemovitost po svých rodičích a od svých 19 let má na starosti každodenní chod. Vinařství převzal od svého otce Marca v roce 1997. Ten vyráběl šampaňské pod jménem Marc Hebrart od roku 1964.

Vinařství Bergeronneau-Marion je rodinný podnik s vlastní produkcí hroznů v obci Ville Dommange v Remešské vrchovině. Vinařství je pojmenováno po jedinečné, zhruba dvouhektarové vinici Clos de Bergeronneau, na plochách se starými i mladšími keři najdeme všechny tři hlavní odrůdy apelace s velkou dominancí Pinot noir a asi čtvrtinou Chardonnay. Bergeronneau vytváří klasická Champagne vína s minerálním charakterem a dlouhým zráním na kvasničních kalech.

Rodinné vinařství spravuje vinice v apelaci Sancerre. Díky rozmanitému geologickému složení půd se kromě obvyklé odrůdy Sauvignon blanc mohou Crochetovi věnovat i odrůdě Pinot Noir, tedy vínům růžovým a červeným.

Gilles Crochet, syn dnes již penzionovaného Luciena Crocheta, si své mimořádné vinařské renomé plně zasluhuje. Jeho vína jsou přesně taková, jaký má být špičkový Sancerre. Minerální, šťavnatý, s dobře vyjádřenou „rodovou“ lahodností odrůdy Sauvignon Blanc. 

Château de Tracy je vinařství, které je právem považováno za legendu. Bylo založeno roku 1396 a dodnes je ve vlastnictví skotsko-francouzské šlechtické rodiny d´Estutt. Vína Pouilly-Fumé z Tracy jsou taková, jaký je sám Hrabě Henry d’Estutt d’Assay. Aristokratická, uhlazená, plná elegance.

Rodinné vinařství ležící u města Nantes v apelaci Muscadet Sèvre et Maine sur lie, produkuje lehká a komplexní suchá bílá vína. Jsou vynikající k mořským plodům, zejména ústřicím, které se ostatně kultivují v nedalekých sádkách u pobřeží Atlantického oceánu. Vína z Bretonnière jsou důkazem, že i skutečně levná vína mohou být perfektní.

Malé, sedmihektarové vinařství v srdci apelace Chablis je vedeno skromným a precizním Jeanem-Claudem Bessinem. 

Když Jean Claude Bessin převzal toto historické vinařství od svého tchána, počala se nová kapitola domu. Původně architekt a především naprostý perfekcionista dovedl vína ze stařičkých vinic Chablis k dokonalosti.

Rodina Heimbourgerových pracuje na vinici již tři generace. Jejich cílem vždy bylo vytěžit z terroiru to nejlepší. Vinná réva, nacházející se na svazích, je orientovaná na jih a jihovýchod, takže může těžit z dostatku slunce. Mezi odrůdy, které pěstují, patří Chardonnay, Pinot Noir, Gamay a César. Postupem času se tento rodinný podnik rozšířil a produkují tak mnoho druhů burgundských vín.

Domaine de la Folie

Čistá, minerální a charakteristická vína z oblasti jižního Burgundska, učebnicový příklad apelace Rully. Ať bílá, či červená, všechna vína jsou citlivě zpracována v sudech a mají potenciál ke zrání. Dům vinařství je rodným domem Étienna-Julese Mareyho, vědce, lékaře a fyziologa, vynálezce chronofotografické pušky, která dokázala zachytit pohyb v jeho fázích rychlostí 12 obrázků za vteřinu. Marey ovlivnil nejen futuristy a abstraktní umělce (mj. Kupku a Duchampa), ale položil i základ, na němž byl sestrojen kinematograf.

Už více než 300 let a 14 generací kultivuje rodina Piron odrůdu Gamay v malém městečku Morgon, v srdci apelace Beaujolais. Nejen Cru Morgon, ale i Beaujolais-Villages ze žulového podloží je elegantním a jemným klasickým vínem, které se pro svou lehkost velmi hodí k mnoha pokrmům a sýrům. Vína rodiny Piron lze s úspěchem nechat vyzrávat ve sklepě, což je pro Beaujolais netypické, ale Morgon se bude zlepšovat i 5-7 let od data sklizně.

Château La Nerthe patří k nejstarším a také nejuznávanějším vinařstvím v Châteauneuf du Pape. Starobylé vinařství La Nerthe tvoří vína od roku 1563. Zámek stojí na skalním masivu, ve kterém jsou vyhloubeny nejen sklepy, ale i nádrže ve kterých víno kvasí. Na doškolení je potom umístěno do velkých starých sudů, které vínu umožňují dýchat, aniž by ho ovlivňovaly taniny ze dřeva.

Dnes hospodaří Château La Nerthe na 90ti hektarech vinic s převážně starými keři. Průměrné stáří keřů je 40 let a nejstarší stále plodící vinice je z roku 1893! Vína ze Château La Nerthe jsou skvělou ukázkou tradičně vinifikovaných, velkých Châteauneuf du Pape.

Historické převorství, jehož kořeny sahají až do 12. století. Obhospodařuje 34 hektarů vinic apelace Tavel na kopcovitém pravém břehu řeky Rhône. Zdejší růžová vína vynikají elegancí, brilantní barvou a intenzitou.

Vinice, která se nachází ve Valréas, se rozkládá na 60 hektarech. Rodinné vinařství spravuje již čtvrtá generace a funguje na bázi ekologického zemědělství se sklony k biodynamice (např. používají lunární kalendář). Dnes mají na panství různé odrůdy pro výrobu bílých, růžových i červených vín a produkují vína svěží a ovocná s jemnými tříslovinami. Jejich vína jsou vyjádřením krásného terroiru a oblasti, ze které pocházejí. Domaine Seminaire je zcela autonomní, od pěstování vinné révy až po marketing jejich vín.

Již od roku 1830 pěstuje rodina Baldès svůj legendární Malbec v apelaci Cahors na jihozápadě Francie (Sud-ouest). Temperamentní a výrazná vína zrají v sudech, vyznačují se kromě kvality a charakteru také velkým potenciálem k lahvovému zrání. Specialitou vinařství je historická technika, kterou se vyrábí takzvané „černé víno“.

Od chvíle, kdy se tohoto historického vinařství (Châteu le Sarte) ujal vynikající oenolog René Leriche (v roce 1994), stoupá kvalita vín z tohoto panství takřka kontinuálně. Organické pěstování révy, vysoký věk vinic i precizní vinifikace dělají z vín Château Le Sartre jedno z nejlepších „value for money“ v celém Bordeaux.

Přírodně sladká vína v apelaci Sauternes. Hrozny Sémillon a Sauvignon blanc jsou redukovány na výnos pouhých 8,5 hl/ha! Medově sladké víno poté zraje tři roky v nových dubových sudech. Má extra velký potenciál k lahvovému zrání a hodí se nejen k tradičním husím játrům nebo ovocným dezertům, ale i k sýrům či pernaté zvěřině.

Pravnuk p. Jamese Rothschilda (majitele Château Lafitte Rothschild) pokračuje v rodinné tradici jak finanční, tak i vinařské a kupuje v roce 1973 Château Clarke (Bordeaux, Listrac-Medoc) a Château Malmaison (Bordeaux, Moulis en Medoc), a zakládá vinařskou společnost Compagnie Vinicole Baron Edmond de Rothschild. Firma investuje do rekonstrukce a nové výsadby vinic a do nových akvizicí nejen ve Francii, ale i v ostatním vinařském světě – Jižní Afrika, Argentina, Španělsko a Nový Zéland.
Vinařství patří mezi velmi dobře hodnocená odborníky vín. Rodina Rothschildů tvoří vína s charakterem, s láskou a respektem k přírodě.

Riesling z oblasti Nahe v Německu. Herr Hexamer vytváří úžasné suché i sladké ryzlinky, řízné, osvěžující, květinového a citrusového výrazu, pocházející ze žulových skal v blízkosti městečka Meddersheim. Díky nižšímu obsahu alkoholu a typickému charakteru jsou jeho vína ideálním pitím pro slunečné jarní a letní dny.

Mezi mírnými svahy a slunnými údolími roste vinice Domain de Denis Tastet v srdci francouzské krajiny v Gersu v Gaskoňsku. Tato vinařská usedlost o rozloze 62 akrů, která je již více než století majetkem rodiny Tastet, je provozována v souladu s jednoduchými a autentickými principy racionálního zemědělství.